Wat zijn de voordelen van beleggen in ETF’s? 

Exchange traded funds, beter bekend als ETF’s, zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En daar is een goede reden voor – ETF’s bieden een aantal voordelen die ze voor veel beleggers tot een aantrekkelijke beleggingsoptie maken. In deze blogpost bekijken we enkele van de belangrijkste voordelen van ETF-beleggen.

1. Diversificatie

Een van de grootste voordelen van ETF’s is dat ze beleggers onmiddellijke diversificatie bieden. Wanneer je een ETF koopt, koop je een mandje aandelen of andere effecten die allemaal gebundeld zijn. Dit vermindert onmiddellijk het totale risico van je portefeuille omdat je niet al je eieren in één mandje legt. Stel bijvoorbeeld dat je wil investeren in de gezondheidszorgsector, maar je weet niet zeker welke individuele aandelen je moet kopen. Door een ETF voor de gezondheidszorg te kopen, ben je onmiddellijk gediversifieerd over tientallen of zelfs honderden verschillende bedrijven in de gezondheidszorg.

2. Lage kosten

ETF’s zijn meestal goedkoper dan traditionele beleggingsfondsen, omdat ze niet dezelfde overheadkosten hebben als actief beheerde fondsen. ETF’s hoeven bijvoorbeeld geen onderzoeksanalisten in te huren om de markt voortdurend in de gaten te houden en koop-/verkoopbeslissingen te nemen.

3. Liquiditeit

ETF’s zijn zeer liquide, wat betekent dat je ze gemakkelijk en snel kunt kopen en verkopen. Dit maakt ze een geweldige optie voor beleggers die willen kunnen profiteren van marktkansen wanneer die zich voordoen.

4. Eenvoud

ETF’s bieden een eenvoudige en ongecompliceerde manier om in een breed scala van activa te beleggen. Ze zijn ook gemakkelijk te kopen en te verkopen, wat ze ideaal maakt voor beleggers die hun portefeuilles niet ingewikkeld willen maken.

5. Transparantie

Als je in een ETF belegt, weet je precies wat je krijgt. Dat komt omdat ETF’s grote transparantie bieden. Je kunt alle holdings in een ETF zien en je kunt zelfs zien hoe die holdings in de loop van de tijd gepresteerd hebben. Die mate van transparantie is belangrijk, want het stelt je in staat om weloverwogen beslissingen over je beleggingen te nemen. Het stelt je ook in staat je ETF’s te controleren en ervoor te zorgen dat ze presteren zoals verwacht.

Bij welke brokers kun je in ETF’s beleggen?

Als je in ETF’s wilt beleggen, zijn er een paar Nederlandse brokers waaruit je kunt kiezen. Zo biedt Degiro een ruime keuze aan etfs waarin je kunt beleggen. Een andere optie is BinckBank, die ook een goede selectie van ETF’s heeft om uit te kiezen. En tenslotte is er ABN AMRO, die zowel traditionele beleggingsproducten als een selectie etfs aanbiedt. Dus afhankelijk van je behoeften kan elk van deze brokers een goede optie zijn om in etfs te beleggen.

Andere berichten uit deze categorie